Uczniowie z klasy 2b zakończyli cykl lekcji poświęconych zdrowemu odżywianiu w ramach projektu edukacyjnego „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”. Uczestnicy zajęć, wspólnie z Marchwianem i jego przyjaciółmi, zgłębili tajniki wiedzy kulinarnej i poznali odpowiedzi na pytania:
- Dlaczego jedzenie jest ważne?
- Skąd się bierze jedzenie?
- Dlaczego warto umieć gotować, czyli przygoda w kuchni.
- O smaku, ziołach i… uważnym jedzeniu.
- Cztery pory roku na talerzu, czyli o sezonowości w kuchni.
Na zajęciach uczniowie podejmowali wiele działań. Poznali 10 zasad: jak dobrze jeść, by dobrze żyć, wykonali wyklejankę – piramidę żywienia. Ułożyli menu i poznali zasady savoir vivre w restauracji. Chętnie wcielali się w rolę klientów i kelnerów. Własnoręcznie przygotowali szaszłyki
owocowe, które wspaniale smakowały i dostarczyły zarówno mnóstwa radości dla ducha, jak i witamin dla ciała. Poznali rolę ziół w kuchni i funkcje narządów zmysłów. Dowiedzieli się, skąd biorą się mrożonki. Uczniowie bardzo polubili Marchwiana, który będzie im przypominał o zdrowym odżywianiu.